Zgodovina

VEČ KOT LE IGRA

Ta naslov nosi zbornik, ki ga je izdala MNZ Maribor leta 2008 ob svoji 80-letnici. Več kot polovico tega čas je tudi NK Pesnica član te organizacije. Žal je v amatrskih krogih tako, da arhivi niso najbolj popolni zato pa se starejši krajani radi spomnijo kje vse so igrali in kaj so z nogometom doživeli.

Ustanovitev ŠPORTNEGA DRUŠTVA PARTIZAN PESNICA je bila leta 1946, ki je imelo skozi zgodovino več sekcij (kolesarji, skakalci, šahisti, tenisači, nogometaši…).Trenutno je najbolj dejavna sekcija nogomet, ki v svojem imenu nosi tudi ime glavnega sponzorja podjetja Tehnotim. Ustanovitev je bila takoj po II. svetovni vojni. V šestdesetih letih prejšnega stoletja se pristopi k urejanju igrišča na sedanji lokaciji, za kar se na močvirnatem terenu v bližini kmetijske zadruge zvozi preko 700 vagonov ugaskov.

V letu 1968 se po tekmi z NK Peco pripeti incident, zaradi katerega je bilo igrišče suspendirano. A zagnani člani društva začnejo leta 1969 z rekonstrukcijo igrišča, ki se preplasti z debelejšo plastjo zemlje. Prenova se konča 1972, leta 1973 pa se po znižanju kazni nogometna ekipa znajde v Slovenjegoriški ligi.
Zaradi nenehnih poplav potoka Cirknica se leta 1975 pristopi k dvigu nivoja ter ureditvi kanalizacije in tako začne ekipa Pesnice igrati v Podzvezni ligi Maribor, prav tako pa si s pogodbo z KZ Pesnica uredi prepotrebne slačilnice.

Prelomno je leto 1977, ko k ekipi pristopi priznani trener g. Ernest Kresnik, ki s seboj pripelje tudi jedro igralcev mladine iz moštva Branika, ki pa so bili vsi iz Pesnice. Tako smo z večjimi in manjšimi uspehi igrali pod okriljem MNZ Maribor ter si zadali cilj igrati v III. Slovenski ligi. Nogometna površina in pripadajoči prostori pa niso dovolj kvalitetni, zato se pristopi k ponovni rekonstrukciji igrišča ter izgradnji pripadajočega objekta. Tako ekipe Pesnice v sezoni 85/86, 86//87 nastopajo na igriščih Mariborskega Železničarja. Članska ekipa si celo izbori kvalifikacije za III. SL ligo, žal pa na svojem pohodu ne uspe. Na domačem travniku se že vidijo prvi znaki rekonstrukcije igrišča, izdelana pa je tudi že vsa dokumentacija za izgradnjo večnamenskega objekta. Z veliko prostovoljnega dela in pomočjo gostilničarja g. Draga Tiča nam ga v letu 1989 tudi uspe dograditi in predati svojemu namenu in najemniku gostinskega lokala g. Dragu Tiču.

V sezoni 1988/89 je članska ekipa Pesnice igrala v III. Slovenski ligi.

Naj se pohvalimo, da smo z ekipo Pesnice večkrat uspešno gostovali pri naših zdomcih na Švedskem in v Nemčiji, hodili na priprave na otok Rab, na tedanjo Češkoslovaško ter obiskovali razne klube naših sosednih dežel Avstrije in Madžarske.

V devetdestih letih ni bil večjih sprememb na infrastrukturi, ekipe Pesnice so uspešno zastopale barve kluba v ligah MNZ Maribor.

Po dolgoletnem igranju nogometa pri NK PESNICA, Samo Dvoršak na željo upravnega odbora prevzame vodenje NK PESNICA v svojem stilu, vendar z makismalno podporo članov upravnega odbora. V tem času se je zgodilo nekaj zelo pomembnih zadev:

investicijski ciklus v letih 2000 – 2005: pokrita tribuna, prestavitev kanala za glavnim igriščem, ureditev pomožnega igrišča, zatravitev pomožnega igrišča, širitev glavnega igrišča, prizidek k objektu ca. 60 m2, drogovi za reflektorje.
v letu 2006 smo nadgradili slačilnice in pridobili ca. 95 m2 uporabne površine. Urejeno je pomožno igrišče dimenzij 85 m x 58 m.
kvalitetno delo z mlajšimi selekcijami-štiri do pet selekcij, člani, veterani
nastop članske ekipe v 3. SNL – sever v sezoni 2003/2004
v sezoni 2005/2006 uvrstitev v osmino finala za pokal HERVIS (NK PESNICA – NK MARIBOR PIVOVARNA LAŠKO)
uspešno nastopanje selekcij v MNZ MARIBOR in članske ekipe v ŠTAJERSKI LIGI.
V letu 2008 bomo končali z nadgradnjo slačilnic in pridobili dodatnih 90 m2 uporabne površine.